Σπύρος Σιαμπλής

Το κρίσιμο πρώτο ημίωρο για το… Χ2 του Παναθηναϊκού που θα τον φέρει σε θέση πρόκρισης!

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στη Χάιφα για να εξασφαλίσει τη φετινή ευρωπαϊκή του συνέχεια, έχοντας για «όπλο» μια ταυτόχρονη αδυναμία της Μακάμπι: τα «ξεκινήματα» των δύο ομάδων. Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής.

Ώρα Ευρώπης και πάλι για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αφήνει πίσω του το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και πηγαίνει στο Ισραήλ για το ματς με τη Μακάμπι Χάιφα, την προσεχή Πέμπτη (05/10).

Αναμέτρηση κομβική, όσο πρόωρο κι αν είναι αυτό για έναν αγώνα ο οποίος διεξάγεται μόλις στη 2η αγωνιστική των ομίλων του φετινού Europa League, σε ό,τι αφορά στην συνέχεια των «πράσινων» στις διοργανώσεις της UEFA.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού από το αποτέλεσμα του ενδέχεται να κριθεί από… νωρίς τόσο το μέλλον τους όσο, ενδεχομένως, ακόμα κι εκείνο της αντιπάλου του; Μαθηματικά είναι, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα διαμορφωμένη βαθμολογία αλλά και την συνολική εικόνα των δύο αντιπάλων, προφανώς τη δεδομένη χρονική στιγμή…

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: νίκη του Παναθηναϊκού στο «Σάμι Οφέρ» θα του δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Μακάμπι, σε επίπεδο… head to head, με το 2x2 παράλληλα να τον κρατάει σε… τροχιά πρόκρισης για τους «16» της διοργάνωσης, μέσω μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του 6ου γκρουπ!

Μια ισοπαλία, δε, θα σημαίνει πως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι το φαβορί για την κατάκτηση της τρίτης θέσης και του «εισιτηρίου» για τα playoffs του Conference League. Αφού θα διατηρήσει το +3 από την ισραηλινή ομάδα και θα την υποδεχτεί στην έδρα της στο δεύτερο γύρο…


Προφανώς και παρά το… Χ/2 που ψάχνει ο Παναθηναϊκός μεθαύριο, θα παραταχθεί με γνώμονα την κατάκτηση της νίκης. Προφανώς και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο. Βλέπετε, παίζει και… ο αντίπαλος! Ένας αντίπαλος ο οποίος, εν προκειμένω, μάλιστα είναι και αρκετά πιεσμένος, μετά την «τριάρα» στην πρεμιέρα του από τη Ρεν. Δίνει έναν «τελικό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και μαζί την… ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να εκμεταλλευτούν το άγχος που θα έχουν, να κάνουν το παιχνίδι τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα με το επιθυμητό αποτέλεσμα στις αποσκευές τους.

Η μια τα «τρώει»…

Επαναλαμβάνουμε, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια αρκετά καλή και έμπειρη -περισσότερο από αυτόν- ομάδα, με «δυνατή» έδρα, που θα παίξει όλα για όλα.

Μια ομάδα, όμως, η οποία εμφανίζει και δεδομένες αδυναμίες, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, με την συνολική ανασταλτική της λειτουργία να μην είναι το… φόρτε της.

Ρίχνοντας μια ματιά σε ένα δείγμα πέντε αγώνων, των τελευταίων της για παράδειγμα, διαπιστώνει κανείς ότι η Μακάμπι έχει δεχτεί γκολ και στους πέντε! Συνολικά, δε, μετράει 10 τέρματα στο παθητικό της, ήτοι δύο κατά μέσο όρο, σε πρωτάθλημα αλλά και Ευρώπη...

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό -αλλά και ενθαρρυντικό για τον Παναθηναϊκό, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια- είναι ότι πολλά εξ αυτών έχουν μπει στο πρώτο ημίχρονο και ειδικότερα μέχρι το ημίωρο. Ή… εκεί γύρω κοντά!

Στην ήττα της από την Μακάμπι Πετά Τίκβα με 3-2, το «έφαγε» στο 34’. Η Ρεν προηγήθηκε στο… 1’, ενώ στο 31ο λεπτό το σκορ ήταν ήδη 2-0! Ακόμα και στο τελευταίο χρονικά ματς με την Μακάμπι Νετάνια, όπου κέρδισε με 3-2, δέχτηκε γκολ στο 11’ και στο 37’. Ενώ η Χάποελ Ιερσουαλήμ σκόραρε… αργά, στο 43ο λεπτό και η Μπένι Σαχίν στο 40’ των παιχνιδιών.

…ο άλλος τα βάζει νωρίς!
Στην αντίπερα όχθη, ένα από τα καταγεγραμμένα… ευεργετήματα του αλλαγμένου προς το -πολύ- καλύτερο επιθετικά Παναθηναϊκού φέτος είναι το… ακριβώς αντίθετο.

Δεν είναι μόνο τα καλά «κλεισίματα» παιχνιδιών που έκανε και συνηθίζει να κάνει, δηλαδή, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Αλλά, αντιθέτως, φροντίζει και να… μπαίνει καλά στους αγώνες της! Πετυχαίνοντας μάλιστα αρκετά τέρματα στα πρώτα λεπτά, ή έστω στο πρώτο ημίχρονο τα οποία τον οδήγησαν εν τέλει και σε νικηφόρα αποτελέσματα.

Και αν τα δύο ματς με τη Ντνίπρο και τα ισάριθμα γκολ του Άντραζ Σπόραρ στο 11ο και στο 15ο λεπτό σε Κόζιτσε και Λεωφόρο αντίστοιχα, ή εκείνο του Άνταμ Τσέριν στο 15’, στο 3-0 με τον Βόλο είναι... παλιά, υπάρχουν και τα «φρέσκα».

Σε αντίστοιχο δείγμα, λοιπόν, των πέντε πρόσφατων αγώνων του Παναθηναϊκού, συναντάμε τον Μπερνάρ Ντουάρτε να σκοράρει στο 13’, του 5-0 στο Αγρίνιο, τον Φίλιπ Τζούριτσιτς στο 10’ του 1-2 από την ΑΕΚ και τον Γουίλιαν Αράο στο 6ο λεπτό του εκτός έδρας 4-1 με τον Αστέρα!



Προσθέστε σε αυτά, το 1-0 του Φώτη Ιωαννίδη στο 39’ στη νίκη επί της Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ, ένα ακόμα τέρμα από τον Μπένιαμιν Βέρμπιτς στο 31’, στην Τρίπολη και το πιο πρόσφατο, του Σεμπάστιαν Παλάσιος στο 32ο λεπτό του 2-2 με τον ΠΑΟΚ και έχετε την… πλήρη αντιδιαστολή αποτυπωμένη μπροστά σας.




Αυτό είναι μια συνθήκη που καλείται να αξιολογήσει, να δουλέψει και να εκμεταλλευθούν εντέλει ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του, προκειμένου το βράδυ της Πέμπτης να βρει τους «πράσινους» να έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα προς την… κανονικότητα! Αυτή την φορά την ευρωπαϊκή, με τον Panathinaikos να συνεχίζει στις διοργανώσεις της UEFA και μετά τον Δεκέμβρη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x